Kuchnia w wielu mieszkaniach jest sercem domu. To właśnie z tego miejsca na co dzień korzysta każdy z domowników. Powinna więc ona nie tylko ładnie się prezentować, ale również być funkcjonalna. Bardzo ważnym elementem, który odpowiada za wygląd kuchni oraz wygodę użytkowania jest blat kuchenny. Warto więc dokładnie zastanowić się przy jego doborze, aby spełniał on wszystkie nasze oczekiwania.

Blat drewniany czy laminowany – jaki wybrać?

Poza walorami estetycznymi, blat kuchenny musi przede wszystkim być odporny na uszkodzenia. To właśnie na nim wykonujemy najwięcej czynności, które następnie bezpośrednio przekładają się na jego wygląd. Przed jego wyborem warto mieć więc na uwadze to, że w zależności od wykorzystanego do jego stworzenia materiału, posiada on różne cechy. Najczęściej wybierane są blaty drewniane i laminowane, ze względu na swoją charakterystykę. Warto więc się z nimi bliżej zapoznać i zastanowić się nad tym, który – blat drewniany czy laminowany, jest lepszy.

Blat drewniany

Swoją popularność bez wątpienia zawdzięcza nie tylko pięknemu wyglądowi, ale również trwałości. Są one bardzo odporne na wilgoć oraz wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Ogromną zaletą jest również łatwość jego naprawy. Należy jednak pamiętać o tym, że ten rodzaj blatu należy regularnie konserwować, aby cieszyć się jego właściwościami przez długi czas. Niewątpliwą wadą jest jednak jego duża podatność na wysokie temperatury. Postawienie gorącego garnka może bowiem skutkować jego natychmiastowym odbarwieniem.

Blat laminowany

Jest to godny konkurent blatów drewnianych, zwłaszcza ze względu na znacznie lepszą cenę. Poza tym, blaty te występują w wielu wariantach kolorystycznych, dzięki czemu łatwo można je dobrać do każdej kuchni. Są one odporne na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne, ale niestety z czasem mogą puchnąć i odkształcać się. Ich niewątpliwą wadą jest to, że w razie uszkodzenia konieczna jest wymiana całego blatu. Nie ma bowiem możliwości jego naprawy.