Obecnie do żywności dodaje się bardzo dużo różnych dodatków. Wiele z nich jest dla nas nieszkodliwych, ale znajdą się też takie, które będą nam szkodzić. Dlatego warto wiedzieć które z nich możemy jeść, a których lepiej unikać. Składniki e w żywności mogą być bardzo niebezpieczne i warto je znać.
E622 glutaminian potasu
Znajdziemy go w koncentratach spożywczych, zupach w proszku oraz różnego rodzaju przyprawach. Oprócz tego, znajdziemy go też w wędlinach i mięsnych konserwach. Może on powodować bóle głowy oraz migreny, których nie będzie tak łatwo się pozbyć. Oprócz tego, ma on wpływ na nasz wzrok oraz może wywoływać bezsenność i osłabienie. Jeśli będziemy jeść go za dużo, może się okazać, że będziemy mieli problemy i z utrzymaniem prawidłowej wagi.
E631 inozydian sodu
Bardzo popularny polepszacz smaku. Dodaje się go do zup w proszku i przypraw. Jeśli znajdziemy jakieś produkty, które mają obniżoną zawartość soli, może się okazać, że została ona zastąpiona tym składnikiem. Nie powinny jeść go osoby, które borykają się z kamicą nerkową, bo może on nasilać objawy choroby.
Najnowsze komentarze